Önbizalom-kommunikáció

2010-07-10 9:34

A legtöbb ember hordoz magában gyermekkorában szerzett belső sebeket, amiknek külsődleges megnyilvánulási formái egyaránt észlelhetőek verbális és nonverbális kommunikációjában.

 

Amikor eljut valaki abba az állapotba, hogy felismeri ezeket az un. defekteket, akkor megpróbálja vagy maga orvosolni azokat, vagy szakember segítségét kérni.

Ezekben az esetekben a legjobb megoldás a jó pszichológus ( életvezetési tanácsadó) és a beszédfejlesztő pedagógus együttes munkája.

Kedvenc mottóm : ” A szép beszéd, az önbizalom gerince.”

 

Ezt a mondatot sokszor hallják tőlem növendékeim. Nem véletlenül. Ha valaki szégyell megszólalni,vagy félve teszi azt, egyértelmű,hogy önbizalom hiányban szenved, esetleg butának, szerencsétlennek érzi magát. Ilyenkor a beszéd halkká, motyogóvá, érthetetlenné válik. Legrosszabb esetben az egyén meg sem szólal nagyobb társaságban.

 

Ilyenkor a hagyományos beszédtechnikai elemek közé érdemes beépíteni a szókincs megnövelését, valamint spontán beszélgetéseket beiktatni az alkalmakba, aminek során a tréner folyamatosan jegyzi az észrevett problémákat. Az alkalom végén pedig átbeszélik ezeket a növendékkel.

 

Természetesen a hagyományos feladatok semmiképpen nem elhanyagolhatóak,hiszen ezek az alapjai a helyes beszédnek (ld. korábbi bejegyzések.)

 

Összességében tehát, ha úgy érezzük, hogy beszédünk nem gördülékeny, akadozó, halk,mások számára nem érthető, zavaró, mindenképpen forduljunk szakemberhez segítségért.