Minden az agyban dől el!

2010-10-11 9:18

Korábbi bejegyzésemben tárgyaltuk az önbizalom fontosságát a kommunikációt illetően.

Most pár gyakorlati tanáccsal szeretnék szolgálni azoknak, akik szeretnének beszédjükön változtatni s még nem jutottak el beszédtanárhoz.

Hangsúlyozom, hogy a beszédfejlesztő vagy beszédterapeuta segítsége okvetlen szükséges a szakszerű kontroll és irányítás miatt.

 

De mi az,amit mi magunk is megtehetünk?

 

1., Álljunk egy tükör elé és írjuk le egy papírra,hogy mit látunk. A papírra két különálló oszlopba írjuk azokat ,amiket szépnek,jónak találunk magunkon és a mások oldalra azt,amin szeretnénk változtatni.

Amiket szépnek,jónak találunk, olvassuk el napjában többször.

 

2.,Kérdezzük meg egy számunkra fontos,és hiteles személy véleményét ugyanerről. Milyennek tart bennünket? Kérdezzük meg,szerinte milyen erényekkel,jó tulajdonságokkal bírunk. (érdemes összehasonlítani a saját magunk által írt papírral).

 

3.,Olvassunk minden nap akár csak 5 percet,de hangosan! De igen,lehetséges! Olvassunk izgalmas híreket a családtagoknak,vagy mesét a gyerekeinknek vagy a társunknak. (Próbáljuk minél színesebben felolvasni!)

Napjainkban jellemző, hogy idegen nyelven beszélünk egész nap,aztán este hazaérve bekapcsoljuk a TV-t és ki is merült a napi szép magyar beszéd.

Hogyan akarunk szépen beszélni magyarul,ha nem használjuk azt?!

 

4., Tükör előtt beszéljünk folyamatosan akár csak 2 percig. Tudunk 2 percig beszélni? Amennyiben igen, figyeljük meg a non-verbális kommunikációnkat. Milyen az arc mimikánk? Milyen a  gesztusvilágunk a testtartásunk. Máris kaphatunk egy képet arról,amit a tisztelt kollégák láthatnak,amikor prezentálunk. A változtatni valókat írjuk fel és haladjunk szép sorjában. Mindig egy dolgot próbáljunk kijavítani.Tehát a következő előadásunk,szónoki beszédünk alkalmával arra az egy bizonyos dologra összpontosítsunk.HA sikerült,ki lehet pipálni,és jöhet a következő.

 

5., Bizony-bizony fontos a felkészülés. Ha már előre tudjuk, hogy előadást kell tartanunk, akkor készüljünk fel időben.Írjuk le a szöveget.Akit jó beszélőkével áldott meg az Ég,az is készüljön fel.Írjunk vázlatot,pontosat,precízet. Ez alapján álljunk kedves “barátunk” a tükör elé, és mondjuk el magunknak. Rengeteget segít!

 

Ezek lehetnek az első lépések,amiket önmagunk megtehetünk terapeuta nélkül.Az azonban nagyon fontos, hogy ha komolyabban fejlődni szeretnénk,keressünk fel szakembert.

Súlyos beszédhibáknál logopédust, egyéb esetekben elegendő a beszédtanár,esetleg coach,illetve pszichoterapeuta.

Munkám során elengedhetetlennek tartom a pszichoterapeutával való együttműködést, mert rengeteg beszéddefekt mögött lelki háttér áll.Ilyenkor a beszédtanár és a pszichológus együtt segítik a z egyén fejlődését, céljának elérését.