Miként fejleszthetjük gyermekünket?

2011-02-3 9:11

Most pár sorban azokat a hasznos dolgokat fogom felsorolni,amivel gyermekünk beszédfejlődését,beszédkészségét “házilag” is fejleszthetjük.

 

A legfontosabb, hogy tisztában legyünk a saját beszédünkkel. Ha bármilyen problémánk van, előbb azt orvosoljuk,hiszen a gyerek utánzással tanul. Ergo ha hadarok, nem beszélek érthetően, nagy valószínüséggel a gyermekem is ezt a mintát fogja követni.

 

Fejlesztő technikák otthonra (szaktudást nem igényel)

 

Beszéljünk,nevessünk!

 

Utánozzunk! (Utánozzuk különböző állatok, tárgyak hangját.)

 

-Egészen pici kortól fogva olvassunk sokat a gyermeknek. Próbáljuk a szánkat minél szebben formálni, hogy a baba ne csak hallja,hanem le is tudja olvasnia  szánkról amit mondunk. Ezek a pillanatok,később akár hosszabb időintervallumú tevékenységek mindig nyugodt környezetben történjenek. Fontos,hogy a  gyerek életkorának megfelelő könyvet,verset mondjunk. Amikor már a szavak tanulásánál tartunk,mert a gyerek kezd beszélni, sosem szidjuk le,ha valamit rosszul mond. Inkább ismételjük meg helyesen,hogy a megfelelő kiejtés rögzüljön a fülébe.

Sokszor nagyon kimerítő és unalmas tud lenni, ha a kisgyerek ötvenedszerre is ugyan azt a mesét szeretné hallani. Tegyünk a kedvére,és akármilyen nehéz, olvassuk azt,amit ő szeretne hallani.

Az én kislányom(most 4 éves) hosszú ideig csak az Anna és Petikét szerette volna,ha olvasom neki. 2 hónap folyamatos olvasás után a kislányom 4 mesét tudott másfél-két évesen a könyvből hibátlanul. FAntasztikus a memóriájuk. Aztán amikor megunta,következett a következő kedvenc és azt már másfél hét (napi 3szori olvasás) után tudta kívülről,és úton útfélen mesélte nekünk.

Most 4 éves,és továbbra is nagyon szereti a meséket. Rengeteget olvasunk együtt.

Sokszor mesélek a saját szavaimmal is neki,amibe beleszól és ő is alakítja a történetet. Ez játékosan mozgatja a fantáziáját. Beleszövi az aznapi eseményeket, vágyait,félelmeit.

 

Énekeljünk sokat. Ne sajnáljuk az időt összegyűjteni gyermekkorunk kedvenc dalait. Tanuljunk mi is új énekeket. HA nem jó a hallásunk,sebaj. A gyereknek fontos,hogy hallja az édesanyját/édesapját énekelni. Természetesen nem elhanyagolható a közös zenehallgatás sem. Rengeteg gyermekeknek szánt zenei cd kapható a boltokban. Javaslom( Kolomos, HAlász Judit,Gryllus Vilmos, Alma Együttes, Zeneovi, Kalálka).Figyeljünk arra,hogy igényes zenét hallgattassunk a gyerekkel.

Egészen pici korban inkább klasszikus zenét javaslok hallgatni. A komolyzene megnyugtatja a piciket (Mozart,Vivaldi stb).

HA tehetjük,ismertessünk meg vele minél több hangszert és azok hangjait.

 

Rajzoljunk és közben verseljünk ( Pont,pont vesszőcske kb.2 éves korban).

-Amikor már nagyobb, tapsoljunk a mondókákhoz egészen egyszerű ritmusokat.

Az összes tevékenység legyen örömteli.Sosem eröltessük a gyereknek!!! Amikor velünk énekel,versel stb. dicsérjük meg,még akkor is,ha elrontja. Mondjuk, énekeljük együtt újra.

Természetesen kis korban kiderül, hogy milyen adottságokkal bír egy gyermek,hogy mihez van érzéke, mihez nincs. Hogy mihez van kedve, mihez nincs.

Egy biztos, minden fejleszthető.