Legyél Kitartó!

2013-08-12 5:05

A beszédtechnika talán legfontosabb alapeleme a kitartó munka. Amikor azonban valaki elhatározza, hogy fejleszteni fogja a beszédét, nem biztos, hogy ez tudatosul benne. Pedig  rendszeres gyakorlás nélkül nem fognak a helyes beszédtechnikai elemek automatizálódni.
A helyes légzés elsajátítása akkor jó, ha már a spontán beszédben is a megfelelő légzéstechnikát alkalmazzuk. Nem elég csupán a gyakorlatok során jó helyre vennünk a levegőt.

Mindennek meg van a maga rögzülési ideje. Fontos, hogy tisztában legyünk testünk felépítésével, hogy elméletben is megalapozzuk a technikai gyakorlatokat. Majd az alap gyakorlatok elsajátításával fokozatosan előre haladva átültetődnek a  beszédtechnikai elemek az élő beszédünkbe.

Ugyan ez vonatkozik a  hangadásra, artikulációra, a szavak helyes kiejtésére és a megfelelő hangsúlyra és a beszédtempóra.
Ha úgy határozunk, hogy belevágunk ebbe a kemény, ugyan akkor rendkívül kalandos munkába, muszáj számításba vennünk, hogy a kívánt eredményt csak akkor fogjuk elérni, ha rendszeres időt szánunk a  gyakorlásra.