Egy sikertörténet

2012-09-24 11:02

Egy szép őszi napon történt az első találkozás. Szimpatikus fiatal üzletember jött hozzám. A probléma, amivel megkeresett meglehetősen összetett volt . Általában az ideálisnál gyorsabban beszélt, zárt szájjal, ami a hallgatók számára a beszédet nehezen érhetővé tette. Halk beszéde az előbbieket még  jobban felerősítette. Ezek mellett akadtak más fejlesztendő jellemzők is.

 

Hosszú, kemény munkának néztünk elébe. Egyik héten egyszer, másik héten kétszer látogatta az óráimat, és amikor csak tudott, gyakorolt.

Munkám során igyekszem a lehető legjobban megismerni a hozzám fordulókat, háttértörténetüket, mert bizony a nem megfelelő családi háttér, a gyerekkori elnyomás, megalázottság kihat felnőtt korunkra is. Ennek eredménye lehet a kishitűség, túlzott megfelelési kényszer, önbizalom hiány. Az előbb felsoroltak pedig hatással vannak egész lényünkre, így a beszédünkre is.

 

Az első alkalmak során kiderült, hogy a – növendékem gyerekkori énektanára által rossznak vélt – ritmusérzéke nagyon is jó. A játékos ritmusgyakorlatok azonnali sikerélményt adtak.


Kb. 3 hónap elteltével már nem okozott problémát az artikuláció. Fél év elteltével beszéde lelassult, érthetőbbé vált. Erőtlen hangja megerősödött.

 

Dadogása is kezdett egyre ritkábbá válni, ami az énekterápiának volt köszönhető. Az elején magát botfülűnek, rossz ritmusérzékűnek valló fiatalember nem csak leküzdötte ez irányú gátlásait, de kifejezetten megszerette az éneklést, így elkezdte ismert régi nagy klasszikus előadók dalait énekelni. Az éneklés pedig mint tudjuk endorfint termel, oldja a stresszt, fokozza a koncentrációt és nem utolsó sorban úgymond megolajozza a hangképzőrendszert.
Növendékem korábbi stresszes életmódja nem szűnt meg, de nagyobb önbizalommal, magabiztosabb fellépéssel a stresszt is napról napra jobban tudta kezelni.Az éneklés jótékony hatása élete minden területére kihatott.

 Munkánk nagy része kb. 3/4 év után befejeződött.
Azóta új, önálló céget alapított és jelenleg is egy igen elismert, sikeres üzletember.