Beszélj bátran!

2022-09-4 6:28
BESZÉLJ BÁTRAN!
Tapasztalataim szerint a nyilvános beszédről van egy kialakult képünk, még pedig az, hogy, aki évek óta előad, prezentál, az soha nem izgul. Meg kell, hogy cáfoljam ezt az állítást. Az izgulás szinte minden előadó életében jelen van, legyen szó színész, énekes vagy pedagógus, tréner kollégáról. Egy új szituáció bárkiből kiválthatja ezt az állapotot, amit kísérhet heves szívdobogás, alhasi panaszok, vérnyomás ingadozás, tenyér vagy homlok izzadás, elcsukló, remegő hang. Az évek elteltével a megszokott helyzetekben a biztonság érzetünknek köszönhetően, ez akár teljesen meg is szűnhet, azonban ha ebből kibillenünk pl.egy más helyszínen való felkérés kapcsán, újra megtapasztalhatjuk, milyen izgulni.
Gyakran mondják nekem a növendékeim, hogy könnyű neked Kata, te évek óta állsz színpadon.
Miért gondoljuk, hogy a színész nem izgul?
Dehogynem! Sokszor izgulunk színpadára lépés előtt.
A kulcs nem a NEM izgulás, hanem az, miként kezelem ebben az esetben a stresszt. Hajtogathatom, hogy ügyetlen leszek, izgulok, mindjart elájulok stb.
VAGY,
mondhatom azt is, hogy kihívásként tekintek erre a helyzetre.
-Tudatosan figyelek a légzésemre.
-Felkészültem, tehát minden rendben lesz.
-Felsorolom a pozitív tulajdonságaimat magamban, vagy a gyakorlás során hangosan.
-Összegyűjtöm, miért jó nekem ez a helyzet.
30 évnyi színpadi rutinnal a hátam mögött, én is átélem időről időre az izgulás érzését.
Nem szégyellem megkérni a barátaimat a nagyobb megmérettetéseim előtt, hogy támogassanak egy-egy pozitív megerősítő szóval.
A legfontosabb azonban az, hogy önmagunkat megnyugtassuk és arra fókuszáljunk, ami a célunk. Ne bántsuk magukat a szavainkkal, hanem dicsérjük és bátorítsuk.
A félelem megbénít a cselekvés legyőzi azt!
A bátorság erőt ad ahhoz, hogy leküzdjem az akadályokat és elérjem a célomat.
Lehet, hogy egy kép erről: bútor