Krizsai Petra

“A beszédtechnika órák során sokkal összetettebb képzésben lett részem, mint az előre gondoltam. Nemcsak a szép kiejtés gyakorlására irányuló feladatokkal találkoztam, hanem hangerő-, légzés-, és artikulációs gyakorlatokkal is, valamint a beszédtempó, hangsúlyozás, kommunikációs készségek fejlesztését is magába foglalja. Sokat segít azoknak is, akiknek a szerepléssel problémájuk van. Főleg, mivel a kisebb-nagyobb nyilvánosság előtt való beszéd szinte elkerülhetetlen része az életünknek.

A beszéd érthetőbbé tétele mellett sokat segítettek az órák a kommunikációs nehézségeim fejlesztésében. Hosszú ideje problémám volt, hogy az írásbeli kommunikációban jobb voltam, de szóban gyakran leblokkoltam. Nehéz volt egy adott témáról beszélni annak ellenére, hogy sok ismeretem volt róla. A beszédtechnikai órákon lehetőségem volt úgy gyakorolni az előadást, hogy eközben konstruktív és hasznos kritikákat kaptam Katától.

Képessé váltam hosszabban és folyékonyabban beszélni egy adott témáról, és idővel megtanultam többet vitatkozni, vagy akár akadékoskodni. A mindennapok során könnyebbé vált kimondani azt, amit gondolok. Azelőtt csak azért nem mondtam ki, mert fel sem merült, hogy ezt tegyem. A kommunikációs gyakorlatok viszont varázslatos módon segítettek abban, hogy egyre könnyebben fejezzem ki magam, és kezdtem egyre több önbizalmat magamra szedni.

Az órák alatt kipróbálhattam magam olyan szituációs gyakorlatokban, melyeknek nem volt tétje, de gyakorlatot szerezhettem a szereplésben, illetve feszegethettem a határaimat. Így élesben könnyebben és határozottabban tudtam megnyilvánulni. Kata nagyon alkalmazkodó ezen a téren, mert mindig az igények szerint állítja össze a feladatokat.

Fontosnak tartottam azt is, hogy az érzelmek kifejezésében gyakorlottabb legyek. Itt játékos módon tudtam elegendő önbizalmat szerezni ahhoz, hogy az érzelmek kifejezése természetesebb dologgá váljon számomra a mindennapi kommunikációban. Kata sokat segít a gátlások feloldásában, és mindezt játékosan teszi. Nagyon hasznosnak és örömtelinek tartom a beszédtechnikai órákat!”